HOŞGELDİNİZ

BAŞLARKEN

Facebooktaki borsa gruplarında yatırımcıların sürekli hacimsiz, yatırımcısını üzen, zarar eden, spekulatif hisseler hakkında dert yanması ya...

9 Ocak 2016 Cumartesi

PİYASADA FİYATLAMALAR VE MOMENTUM INVESTING

Sermaye piyasalarıyla ilgili dikkat çekmek istediğim bazı konular var. Bunlar hakkında bir beyin fırtınası yapmanın vakti geldi diye düşünüyorum. Bu konuyu okuduktan sonra sermaye piyasalarında kazanmanın aslında ne kadar  zor olduğunu anlayacağınızı umuyorum. Tabi bu fikre pek çok kişi karşı da çıkacaktır. 

Bir malın fiyatı alıcı bulduğu miktarla alakalıdır. Bu hisse senedi için de geçerlidir. Siz elinizde ki hisse senedinin X tl fiyat ettiğini ne kadar savunursanız savunun X fiyatına alıcı bulamadığınız sürece o fiyat geçerli olmayacaktır. Tam tersi olarak da siz herhangi bir hisse senedinin çok pahalı olduğunu istediğiniz kadar savunun ancak alıcı  bulduğu sürece ederi odur benim gözümde. 

Hatırlayın geçtiğimiz yıllarda petrolün varil fiyatı 130 dolarken, biri çıkıp size petrol 30 dolar olacak deseydi inanır mıydınız? Uğruna savaş çıkarılan, yeni haritalar çizilen petrolün bu fiyatlara geleceğine pek çoğumuz inanmazdık. İşte fiyatlamalar üzerinde size süper bir örnek. Yani her ne olursa olsun elinizdeki hisse senedinin fiyatının ucuz ya da pahalı olmasının aslında piyasa kavramında çok da anlamı yok. O hissenin fiyatının yükseleceği veya düşebileceği varsayımlarından başka elimizde bir şey kalmıyor. Bunu son günlerde BİST de de görüyoruz bazı hisselerin çok ucuz kaldığını düşünerek alan yatırımcılar mevcut. Ama ucuzun da ucuzu oluyor o hisseler. 

Fiyatlamalar yapılırken dikkat edilen önemli bir detayı atlamayalım. Hep duyarız borsada beklenti satın alınır, gerçekler satılır diye. Bu durum aslında borsanın en önemli gerçeğidir. Bunu hisse senetleri fiyatlarında sık sık yaşarız. Mesela X hissesi satılacak yönünde bir haber düşünce piyasaya senet büyük prim yapar. Firma satılınca da hissenin fiyatı düşer. Bu beklentinin satın alınıp gerçeğin satılmasına bir örnektir.

Gelelim bu beklentilerin nasıl oluştuğuna. Büyük yatırımcı dediğimiz kurumlar bilgiye ulaşmada bizden daha etkindirler. Şirketlerin karlılıklarında ki potansiyellerden, şirketlerin satılması, birleşmesi gibi haberlere bizden önce ulaşırlar. Ulaşamasalar bile bunun olma ihtimalini bizden daha iyi hesaplarlar. Biz bireysel yatırımcılar ise bu durumu en son öğrenen grup oluruz. Onlar edindikleri bilgilerle beklentiyi satın alırlar, bu bilgi bize ulaştığı zaman bu gerçeği bize satarlar. 

Piyasa fiyatlamaları belli bir beklentiye göre oluyorsa ve bu beklentinin kaynağına büyük yatırımcı dediğimiz kurumlar bizden önce ulaşıyorsa bizim bu piyasa da kazanma şansımız kısmen tesadüf gibi bir şeydir aslında. Bir şirketin olası karlılığını bizden kat kat iyi hesaplayabilen, ve bununla ilgili bilgiyi bizden önce edinenlere karşı piyasada mücadele ediyoruz. İşte bu yüzden hisse seçiminde pahalı ve ucuz kavramı aslında çok bir anlam ifade etmiyor.

Blogda baştan beri bu nedenle trendlerin öneminden bahsediyorum. Trenlerde alım satım yapıp para kazanamıyorsak borsa zamana kaybından başka bir şey değildir bizim için. Çünkü piyasa yapıcıları belli şeyleri hesap edip, belli beklentileri satın alıp bu trendleri oluştururlar. Biz de trend dönene kadar bundan faydalanmalıyız. Haberden önce fiyatlamaların oluştuğu aşikar ve biz bu haberlere ulaşamıyorsak ulaşanların yolundan gitmekten başka çaremiz yok.

Yine baştan beri ısrarla söylediğim trend takipçiliğini büyük fonlarında uyguladığını bilmenizi isterim. Momentum investing denilen bir olay var. Üzerinde makaleler tezler yazılan bir olay. Belli bir dönem de belli endekslerin ya da hisse senetlerinin daha iyi performans göstermesinin bir sonraki dönemde yine aynı şekilde potansiyellerini devam ettirecekleri varsayımına dayanır. Pek çok yatırım fonu buna göre alım yapıyor. Örnek vermek gerekirse; bir önceki çeyrek veya ayda hangi sektör iyi getiri yaptıysa bir sonraki çeyrek ya da ayda aynı sektör yine iyi prim yapacaktır mantığına dayalı varsayım. Aslında bir nevi trend takip etmek. 

Tüm bu anlattıklarıma bakınca biz küçük yatırımcıların tepişen filler altında ezilen çimenler gibiyiz aslında. Ezilmek istemiyorsak bazı gerçekleri bilip ona göre pozisyon almalıyız.






3 yorum:

  1. Kesinlikle katılıyorum.Alım satım yapıp para kazanamıyorsak boşa zaman harcamaya gerek yok.Borsa işine yeni başlayanlar için şöyle bir yazı buldum.Bir göz atabilirsiniz işe yarar bilgiler var.
    https://borsakocuilekazan.blogspot.com.tr/2017/04/borsa-acemileri-buraya.html#more

    YanıtlaSil
  2. borsa canlı ile en güncel borsa verilerine ulaşacaksınız.

    YanıtlaSil
  3. Bizi ziyaret et kripto para hakkında bilgi al

    YanıtlaSil